Akhirnya “Mat Yo” Memilih Pahang Berbanding Kelantan

BEKAS penyerang kebangsaan, Norshahrul Idlan Talaha menamatkan teka-teki mengenai hala tujunya musim depan apabila mengesahkan sudah menyertai Pahang.

Ketika dihubungi, Norshahrul atau mesra dengan panggilan Mat Yo mengakui sudah menandatangani kontrak bersama skuad kendalian Dollah Salleh itu, dua hari lalu.

“Ya, saya sudah menyertai Pahang,” kata Mat Yo menjawab spekulasi perpindahannya ke skuad Tok Gajah selepas gambar pertemuannya dengan Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP), Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah serta Dollah tersebar di laman sosial sejak semalam.

 

Pengesahan itu juga sekali gus turut mematikan spekulasi sebelum ini yang mengaitkan namanya dengan Kelantan.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Tengku Muda Pahang selaku Presiden PBNP dan jurulatih (Dollah) kerana mempercayai kemampuan saya serta memberi peluang bermain untuk pasukan ini musim depan.

“Saya harap dapat membalas kepercayaan itu dengan membantu pasukan berkenaan menjuarai sekurang-kurangnya satu piala.

“Salah satu sebab saya menyertai Pahang kerana yakin mereka pasukan yang berpotensi untuk bergelar juara.

“Pada masa sama, saya juga ingin berterima kasih kepada FELDA United yang memahami serta merestui keputusan saya walaupun mereka turut menawarkan kontrak lanjutan kepada saya,” katanya.

Mat Yo yang pernah mewakili pasukan My Team, Kelantan, Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Terengganu, sebelum ini pernah membayangkan akan meninggalkan FELDA kerana ingin mencari peluang bermain dalam kesebelasan utama.

Ini kerana sepanjang semusim bersama FELDA, dia lebih banyak berperanan sebagai pemain gantian serta diletakkan di bahagian sayap berbanding posisi kegemarannya di tengah.

Keadaan itu menyebabkan dia kecewa kerana berasakan dapat memainkan peranan lebih berkesan jika kerap diturunkan serta bermain di posisi yang betul.

 

“Saya berharap akan mendapat lebih banyak peluang bermain pada musim depan. Namun, saya sedar ia bukan mudah kerana Pahang juga memiliki ramai pemain yang bagus di bahagian serangan.

“Begitupun, saya bersedia untuk memberi saingan bagi merebut tempat. Malah, saya yakin masih mampu bermain di peringkat tinggi jika tidak dibelenggu kecederaan,” ujar Mat Yo.

Dengan kehadiran Mat Yo, Pahang kini dilihat mempunyai rangkaian serangan yang berbisa jika dia digandingkan dengan penyerang import Brazil, Matheus Alves, Mohamadou Sumareh (Gambia) dan Yamil Romero (Argentina).

Pahang juga dikatakan sudah menandatangani pemain serba boleh Singapura, Safuwan Baharuddin yang turut bersama Mat Yo dalam pertemuan dengan Tengku Abdul Rahman dan Dollah.

Sumber : HM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *